Vykort Från Grums

Hammagrella

Folkbildning. Teorier. Vansinne. Popmusik.

Vykort Från Grums

Det här är berättelsen om ett litet värmländskt samhälle och dess innevånare, om ortens bruk som krossar makadam, en kidnappning och   ett äventyr i Holland. Det handlar om dillkött, Elton John,  kometer, väderkvarnar och om en man som heter Mossberg.


Det är en berättelse om drömmar och om att resa bort och att komma hem, men framförallt är det berättelsen om "mig" och Åke.   


Välkommen till Grums.

Jag Och Åke

Två barn av sin ort. Dom jobbar skift på makadambruket, dom fikar på Bodils, dom lyssnar på Elton-skivor och dom drömmer sig bort. Två luttrade visionärer med sina skodon fast i Grums mylla men samtidigt med många storslagna tankar om livet ute i den stora världen.

Väntar På Att Nånting Ska Hända Av Sig Själv

Processteknikern stämplar in på det stora makadambruket och påbörjar sin dag med damm i alla kroppsöppningar och med brukets stora Stamp dånande genom märg och ben. Paret Jansson i sin tvåsamhet stirrar tomt på varandra och sedan ut genom fönstret på det vackra värmländska landskapet. Den övervintrade yuppien Ola använder lite för mycket after shave och är stressad fast han inte har ett enda möte att gå till. Alla bor i Grums och alla går och väntar på miraklet.

Kalifårnien

Någonstans där ute, utanför Grums. Där bor dom. Kändisarna. Det vackra folket. Dom andra. Eliten. Dom sitter där på en strand i Kalifårnien och lyxar med glass och fingrogg. "Jag" och Åke vill också vara där.

Bodils Café

En plats där alla vet vad du heter och där du kan få kaffe, en nybakt mazarin, en pizza-slice eller ett  glas lådvin. Bodils är samlingsplatsen för alla drömmande själar i Grums och Bodil själv agerar psykoterapeut och trivselmamma och häller upp java ända till kanten.

En Röd Röd Jumper

Det är egentligen bara en enkel tröja, men historien om hur den går från hand till hand i det lilla brukssamhället säger en hel del om Grums och om livet i största allmänhet.

Riktig Restaurang

"Jag" och Åke bestämmer sig för att bryta livets mönster och prova någonting nytt. Istället för att värma dillkött från en konserv, varför inte ta bussen in till grannstaden och slå på stort? Dom tänker be kyparen om menyn och beställa in något dom väljer själva. Tydligen ingår även bröd och sallad.

Många Mil Till Grums

Vännerna gör slag i saken och går på den där restaurangen. Det blir början på en serie dramatiska händelser som tar dom med på en resa genom Europa där dom får uppleva kidnappning, människohandel, flykt, ett liv i lyx och till slut hemlängtan. 

Sista Dansen I Amsterdam

Som nyrika i Amsterdam blir både "jag" och Åke förtjusta i ganska tajta slacks. Byxan kommer väl till pass när vännerna gör en sista natt på stan. Under stort jubel introducerar dom väderkvarnsdansen på ett innediskotek. En hyllning och en avskedspresent till landet som skänkt dom så mycket glädje dom senaste veckorna.

Tillbaka På Bruket

Det är som att vakna upp ur en dröm när dom efter en lång bilresa är tillbaka i Grums och inser att det är dags att gå till jobbet igen. Men är dom välkomna tillbaka? Vill dom tillbaka?

Ett Mejl Från Hale Bopp

Det råder ständiga teologiska diskussioner i Grums. En del menar att det är kometen som är ursprunget till makadamen och att den var gjord av nävgröt, medan dom mer progressiva rösterna talar om footwear och Elton John. Vad alla är överens om är i alla fall att det finns ett antal mejl med regler och visdomsord som kometen skickat till ortens innevånare genom åren.

Långväga Tåget

Vem är Mossberg egentligen? Är han profeten som spridit Grums religion som skoaffärsägare och hunddagisföreståndare i huvudstaden? Eller är han helt enkelt bara en snubbe från trakten som lånade ett LP-omslag av Åke för några år sedan. Hur som helst kommer han tillbaka till sin hemstad idag, han kommer med det långväga tåget och "jag" och Åke står på stationen och tar emot honom.

Jul Med Elton John

Det snöar ute och det är tio dagar kvar. "Jag" drömmer om en vit jul men vanliga traditioner har egentligen aldrig varit någonting för honom. Han vill fira julen med Elton. Tänk om han skulle hitta hela vägen hit till Grums...

Adjö Till Grums

Folk fortsätter vänta, äta dillkött, sörpla Loka, lyssna på Elton, viska om Mossberg, drömma om Kalifårnien, krossa makadam, fika på Bodils och kanske är den där röda tröjan forfarande kvar inom kommunens gränser. Drömmarna väger lättare än verkligheten så vi svävar iväg och säger adjö till Värmlands pärla så som vi känner den.

Copyright Hammagrella & Pantaloka Records 2020