Svegs Trälar

Hammagrella

Folkbildning. Teorier. Vansinne. Popmusik.

Svegs Trälar

Sveg är en bortglömd asagud från dom fornnordiska folksagorna och hans trälar är en grupp vilsna själar från nutidens Gotland som bestämt sig för att resa till Orkneyöarna med ett vikingaskepp för att lajva medeltid.


Med en riddarborg byggd av kartong och hemmagjorda rustningar följer dom Svegs order och ritualer och hoppas på en uppenbarelse av den mystiska guden.


Det här är musikalen om en resa över haven och en resa i det inre och om att kanske hitta hem till slut.

Den Bortglömda Guden

I vikingatidens Valhall gömmer sig en del mer obskyra asagudar i skuggorna som inte fått lika mycket publicitet kring sig som superstjärnorna Oden och Tor. En av dom mest bortglömda är Sveg - kaosets gud, beskyddaren av oväsen och herre över norra Skottland. Han hade inte mycket att säga till om vare sig då eller nu, men det finns några få som minns honom...

Ett Brev Från Susanne Sund

Börje, en bilskollärare från Slite, får en dag ett brev från sin ungdoms kärlek Susanne Sund. Hon skriver att hon har gått med i ett sällskap som lever som på medeltiden och dyrkar asaguden Sveg.


Sveg har lovat att uppenbara sig för mänskligheten igen på Orkneyöarna i norra Skottland. Sekten tänker segla dit och Susanne ber Börje följa med.

Över Nordens Hav

Börje packar och tar den tidigaste morgonbussen ner till hamnen för att ansluta till gruppen. Han byter om till medeltida kläder och kliver ombord på skeppet som ska ta dom över haven till Skottland.


Med på båten finns förutom han själv och Susanne även den självutnämnde ledaren Gorm, trollkarlen Mogren, den olycksalige väpnaren Leif och bloggaren Snorre, som ska försöka dokumentera resan.

Det Här Är Inte Camelot

Sällskapet kliver i land och börjar genast ordna tak över huvudet. Dom har rätt höga ambitioner med sitt boende och skissar på en riddarborg som skulle göra Kung Arthur avundsjuk. Men i brist på byggmaterial och snickarkunskaper blir det mera något som liknar en grotesk koja byggd av skräp.


Fantasin sätter dock inga gränser så det blir snart fest på slottet i den stora balsalen.


Susanne Och Min Nya Rustning

Sir Börje går snabbt in i roll och visar upp sin hembyggda rustning som han färdigställt sedan dom kom till Orkney.


Till Börjes förvåning blir Susanne inte alls imponerad utan föreslår istället att han provar någon av de textilier som hon i sin tur jobbat med. En krock mellan hårt och mjukt på flera plan.

Tortilla Modig

Dom andra trälarna undrar vad Börje gör hela dagarna när han skramlar iväg ut i skogen med sin rustning och är försvunnen till sent på eftermiddagen.


Några av dom tror att han ligger i en grotta och sörplar på Mogrens hembrända sprit, men själv hävdar han att han slåss med traktens drake, Tortilla Modig.

Mogrens Magiska Mix

Mogren kallar det sin "Magiska Mix". Basen består eventuellt av någon form av drivmedel som är hoprört med hemjäst vin, malt och torkad frukt, rönnbär, mossa och annat som finns inom räckhåll.


Gott är det knappast och det skulle troligtvis klassas som narkotika snarare än sprit. Men trälarna har naturligtvis inte så mycket att välja på och drycken gör deras uppdrag i Skottland så mycket enklare.

Petroleumparty

Guden Sveg har lovat att uppenbara sig för sällskapet, men han gör det bara en gång om året och det måste föregås av en helig rit.


Ritualen består i att vännerna ror ut på havet mitt i natten och slänger ut tunnor med bensin som dom tuttar på och spränger under festliga former.


Hur en medeltida asagud kan uppskatta bensinbomber är bara en av många oklarheter och paradoxer inom vännernas egenpåhittade gudatro.

Den Mjuka Sköna Börje

Susanne blir allt mer frustrerad av situationen. Hon har egentligen aldrig varit speciellt intresserad av vare sig Sveg eller riddarkonceptet, utan mest velat få med sig Börje på ett romantiskt äventyr.


Börje däremot älskar sin rustning och sitt nya modiga, manliga och adliga jag. 

Eld!

En kväll råkar Leif tända eld på ett bensinfat inomhus och det börjar brinna. Eftersom borgen till stor del är byggd av plywood, kartong och flörtkulor så blir resultatet förödande.


Panik utbryter och sällskapet ber förtvivlat guden Sveg om hjälp - men det enda som händer är att elden ökar i omfång och katastrofen är ett faktum.


Vännerna flyr ut i mörkret och ser sin stolta borg liksom det sista av deras tro försvinna i natten.

Stoppa Pressarna

Vännerna flyr eldkaoset och gömmer sig i en grotta. Håglösa och trasiga hittar dom en gammal väska och en tidning som tillhört en viss Arne Sveg från Gotland. Gruppen anammar situationen, drar några förhastade slutsatser och önsketänker fram ett nytt uppdrag. Plötsligt ser dom ljuset igen. Dom ska naturligtvis bli en tidningsredaktion. Pennan är mäktigare än svärdet.

Gotland / Skottland

På bryggan står byns lilla blåsorkester och spelar en avskedsfanfar. Äventyret som riddare är slut, men vad gör väl det när vännerna har fått en ny mission. Dom slänger rustningar, trollstavar och träsvärd och säger adjö till Orkneyöarna. Som en nyorganiserad och ambitiös tidningsredaktion kliver dom ombord på färjan som ska ta dom hem till Gotland igen.


Väl hemma ska dom tillsammans producera ett engångsexemplar av en kvällstidning som dom sedan ska överlämna till Arne Sveg och till slut äntligen få ro.

Copyright Hammagrella & Pantaloka Records 2020